Scroll to top

De kunsten van het activeren: hoe ga je om met bankzitters?


17 januari 202417 januari 2024No comments

De kunsten van het activeren: hoe ga je om met bankzitters?

In de wereld van organisaties die bruisen van energie, kan het soms lastig zijn om alle teamleden aan boord te krijgen. We hebben het over de bankzitters, degenen die aan de zijlijn staan wanneer er iets georganiseerd wordt op het gebied van vitaliteit.

Moeten we met man en macht deze groep mensen over de streep halen, of laten we ze verstoffen op de reservebank?

Wij hebben op een rijtje gezet hoe je jouw bankzitters kan activeren voor een gezonder en meer betrokken werkomgeving.

๐Ÿ‘‚ Luister

Voordat je uit de startblokken schiet, neem even de tijd om te begrijpen waarom sommige teamleden liever aan de zijlijn blijven. Hebben ze specifieke zorgen, obstakels of gewoon een andere kijk op vitaliteit? Door te luisteren naar hun mening leg je een stevige basis voor een benadering die rekening houdt met hun behoeften.

๐Ÿ๐Ÿ“ Mix and match

Net zoals elk stuk fruit zijn eigen vorm heeft, heeft elk teamlid zijn eigen kijk op vitaliteit. Dus, voeg een vleugje maatwerk toe aan je vitaliteitsinitiatieven. Mix en match een kleurrijk palet aan activiteiten, zodat iedereen iets heeft dat bij zijn of haar stijl past.

๐Ÿ‘ Moedig aan

Voor de bankzitters die soms wat aanmoediging nodig hebben, is een solide support-systeem belangrijk. Oftewel: creรซer een cultuur waarin het okรฉ is om je eigen tempo te volgen en moedig aan. Het delen van succesverhalen en het aanmoedigen van kleine overwinningen kan een positieve sfeer creรซren die aanstekelijk werkt.

โฌ‡๏ธ Verlaag die drempel

Soms draait het allemaal om toegankelijkheid. Maak de activiteiten binnen handbereik voor iedereen. Denk aan lunchwandelingen of korte pauze-oefeningen op kantoor. Op deze manier wordt de drempel om deel te nemen lekker laag. Eenvoudig, praktisch, en voor iedereen binnen handbereik!

๐Ÿ›‹๏ธ Laat sommige bankzitters, bankzitters blijven

En misschien wel de belangrijkste realisatie: het is een utopie om ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ mee te krijgen met jouw plannen voor vitaliteit. Sommige collegaโ€™s ervaren hier simpelweg geen plezier aan. Het is van cruciaal belang om de mensen in je team te kennen, te begrijpen bij wie ruimte is voor groei en bij wie niet. Soms is het beter om een collega met rust te laten als het duidelijk is dat ze niet te overtuigen zijn. Verscheidenheid is normaal in de werkomgeving; niet iedereen heeft dezelfde behoeften.

 

Hoe ga jij om met bankzitters? ๐Ÿ‘‡

× Hoe kan ik je helpen?