Dé tips voor het stellen én behalen van doelen door Elke Geraerts
Hoe stel je realistische doelen en hoe voorkom je dat ze na een week weer in de prullenbak liggen? Professor Dr. Elke Geraerts, oprichter van Better Minds at Work en ook wel bekend als de Belgische Erik Scherder, beschikt over diepgaande kennis van neurowetenschappen en begrijpt als geen ander hoe de hersenen functioneren. Ze deelt praktische tips over hoe jij ervoor zorgt dat jouw doelen in 2024 ook daadwerkelijk gaan schitteren!
Het nieuwe jaar brengt vaak een hoop inspiratie met zich mee, waarbij velen zichzelf ambitieuze doelen stellen. Of het nu gaat om werk, focus, mentale gezondheid of een gezonde leefstijl, het opstellen van realistische doelen is een belangrijke stap naar succes. In deze blog delen we enkele praktische tips om niet alleen doelen te formuleren, maar ze ook daadwerkelijk te behalen.
Hoe stel je realistische doelen op?
“Om realistische doelen te stellen, is het belangrijk om ze specifiek te maken en er een actieplan aan te koppelen. Bijvoorbeeld, als je het voornemen hebt om meer te sporten in het nieuwe jaar, zeg dan niet alleen “Ik wil 3 keer per week sporten”, maar denk ook na over de details. Ga je hardlopen of fietsen? Sport je thuis of ga je naar de sportschool? Kies je voor ochtend- of avondtraining? Door deze details te bepalen, maak je je voornemen concreter en haalbaarder.”
En hoe zorg je ervoor dat je deze behaalt?
“Zoals ik bespreek in mijn boek “De Mentale Reset”, geloof ik sterk dat het stellen van prioriteiten de kans vergroot om je doelen te bereiken. Bij Better Minds at Work gebruiken we vaak de metafoor van olifanten en konijnen. Olifanten staan voor de belangrijkste prioriteiten van de dag, terwijl konijnen symbool staan voor de dagelijkse beslommeringen. Het frisse begin van het nieuwe jaar inspireert mensen vaak om veranderingen aan te brengen. Kies de belangrijkste prioriteit (de olifant) binnen al je goede voornemens, zodat je deze ook daadwerkelijk kunt behalen.
Een tweede handige tip om doelen te bereiken, is ze hardop te delen met vrienden, familie of collega’s. Deze mensen kunnen als klankbord dienen en je motivatie, betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van je doelen vergroten. Door deze elementen wordt het eenvoudiger om je aan je doelen te houden.”
Wat is jouw belangrijkste advies als het gaat om doelen stellen en behalen?
“Mijn ultieme tip is om je ervan bewust te zijn dat je brein graag in de comfortzone blijft en op allerlei manieren zal proberen je te overtuigen om de makkelijk weg te nemen. Neem dus bewust verantwoordelijkheid voor je doelen en wees alert op de excuses die je brein kan bedenken om uitdagingen te ontwijken. Herinner jezelf eraan dat groei vaak buiten je comfortzone plaatsvindt.”