Scroll to top

Doe één ding tegelijk


4 maart 202125 maart 2021No comments

Prikkels uit, focus aan! Als je door het nieuws scrollt terwijl je jouw lunch opeet en ook nog naar de radio luistert, geniet je toch minder dan wanneer je het één voor één doet. Ook ben je een stuk minder efficiënt. Dit geldt ook voor je werkdag: het einde van je to do lijst komt veel eerder in zicht als je taak voor taak afmaakt.
Hoe komt het dat wij zo snel zijn afgeleid? Neuropsycoloog Mark Tigchelaar houdt zich hier al jaren mee bezig. In zijn boek Focus AAN/UIT wijst hij hier vier ‘concentratielekken’ voor aan.

Je krijgt te weinig prikkels

Als we te weinig prikkels krijgen dan raken we verveeld en gaan onbewust op zoek naar nieuwe prikkels. Onze hersenen denken sneller dan dat we ze gebruiken, zo stelt Tigchelaar. Combineer je taak met iets simpels waarbij je niet hoeft na te denken, bijvoorbeeld wandelen, schoonmaken of koken.

Je moet wisselen tussen veel verschillende taken

Heb je soms het gevoel dat je hoofd veel te vol zit? Dat is ook zo. Het grootste concentratielek zit in onszelf: onze overvloed aan interne prikkels. Elke keer als we van taak wisselen krijgen we nieuwe prikkels. En dat doen we vaak: gemiddeld 566 keer per dag. Dat is elke 50 seconden.

Je staat altijd ‘aan’

Even die boterham achter je computer opeten, keihard doorknallen om dat werk voor morgen af te krijgen, tijdens de lunch vergaderen… Je denkt misschien dat je daardoor beter en effectiever werkt, maar juist als je altijd ‘aan’ staat, kunnen je hersenen op den duur niet meer goed functioneren. Ze missen dan brandstof en kunnen geen onderscheid meer maken tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels.

Je krijgt teveel externe prikkels

De kans is groot dat je regelmatig uit je concentratie wordt gehaald door bijvoorbeeld sociale media. Sinds de jaren tachtig is dit aantal prikkels vervijfvoudigd, zegt Tigchelaar. Maar ook alles wat er om je heen gebeurt, valt onder deze externe prikkels. Kletsende of bellende collega’s bijvoorbeeld. Of als je thuis werkt; de tv, wasmachine of je kind dat om aandacht vraagt. Het opzoeken van dit soort prikkels geeft dopamine af in je hersenen, waardoor het een verslavingseffect heeft.

 

Hoe zit het met jouw focus?
× Hoe kan ik je helpen?