Scroll to top

Even op adem komen


10 februari 2022No comments

Adem in, adem uit. Ademen is zo vanzelfsprekend dat we er eigenlijk nooit bij stilstaan. Toch is goed ademen essentieel voor onze gezondheid. Je adem is namelijk je belangrijkste bron van energie. Wist je dat we zo’n 16.000 keer per dag ademen? En dat 80% van de mensen maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt? Ademhalen maakt je rustig en dat heeft weer allerlei positieve effecten. Het werkt als volgt. Het autonome zenuwstelsel van de mens heeft twee onderdelen: het sympatisch deel is gericht op actie (vergelijk het met gasgeven) en het parasympatisch deel is gericht op herstel en rust (vergelijk het met een rem). Als je te weinig tijd neemt voor herstel, dan blijft je lichaam in actiemodus. Dat kan zowel fysiek als mentaal zijn.
Een goede ademhaling is dus voor veel dingen van groot belang. Zo heb je een betere nachtrust, helpt het bij een goede stofwisseling en verhoogt goed ademen je hersenactiviteit. En wat een mazzel, wij hebben een paar simpele (maar o zo effectieve) oefeningen voor je verzameld. Komen ze!

Adem in, adem uuuuuuuiiit

Adem langer uit dan in. Denk bijvoorbeeld aan vier tellen inademen en acht tellen uitademen. Je kunt ook twee keer achter elkaar inademen door je neus, en dan wat langer uitademen door je mond. Dat heeft hetzelfde effect: de koolzuurgaswaarde in je bloed wordt iets hoger. Je neemt daardoor meer zuurstof op en dat zorgt dat je lichaam beter functioneert. Je hartslag wordt langzamer, de verbranding van vetten verbetert, maar ook je stemming, je hersenactiviteit en je spijsvertering gaan omhoog. Je hebt meer energie en je slaapt beter. En dat effect merk je meteen.

Adem je stress weg

Ga rechtop zitten, op de vloer of op het randje van een stoel. Leg je handen op je buik. Als je inademt, buig dan een beetje voorover en laat je buik vollopen met adem. Als je uitademt, maak je je rug rond en druk je onderrug naar achter en druk met je armen voorzichtig alle adem naar buiten. Probeer het eens!

Energieboost

Als je wat extra energie nodig hebt, dan is dit een goede oefening. Met je duim en pink sluit je je neusgaten afwisselend af, de andere vingers klap je in. Sluit met je duim je rechter neusgat af, adem vier tellen in, neem vier tellen rust, sluit met je pink je linker neusgat en haal je duim van je rechter neusgat af en adem vier tellen uit. Adem vervolgens in met je rechter neusgat, neem vier tellen rust, sluit met je duim je rechter neusgat en haal je pink van je link neusgat af en adem vier tellen uit. Volg je het nog? 😉 Herhaal dit 10 keer. En, ben je op adem gekomen?
Je ziet, ademhalen is niet zomaar iets. Daarom nemen we een uitgebreide ademhalingscursus ook vaak op in onze programma’s. Geven we uiteraard niet zelf, maar we hebben de beste specialisten in ons netwerk zitten. Denk je nou: ‘Daar wil ik wel iets mee!’? Stuur ons een berichtje!

Laat een bericht achter

× Hoe kan ik je helpen?