Scroll to top

Het geheim van gezond oud worden


27 juli 202227 juli 2022No comments

Ga je deze zomer op vakantie? Wie weet bevind je je dan wel in een ‘Blue Zone’. En daarmee bedoelen we niet de Malediven of Seychellen. De Blue Zones zijn gebieden waar de oudste mensen op aarde wonen. Én waar ze bovengemiddeld fit, gezond en gelukkig zijn. En ze bevinden zich dichterbij dan je denkt. Op de wereld zijn vijf Blue Zones: in Italië, Japan, Californië, Costa Rica en Griekenland. De mensen worden daar gemiddeld negentig(!) jaar. In de Blue Zones leven de mensen vanuit de basis en niet vanuit wat de wereld ze heeft opgelegd. En dat werkt dus! Een leuk weetje: De Blue Zones hebben hun naam te danken aan het feit dat hun ontdekker Dan Buettner deze gebieden met een blauwe stift had omcirkeld voor een presentatie. En dat begrijpen wij helemaal 😉
Door de jaren heen zijn we in de westerse wereld steeds minder simpel gaan leven. We willen meer, beter, mooier, en het gras bij de buren is vaak (denken we) groener. Daarnaast heeft een groot deel van ons een zittend beroep en hangen we ’s avonds voor de tv. Ook zijn we helemaal gewend geraakt aan al het gefabriceerde eten dat in onze supermarkten ligt. Maar wat doen de Blue Zoners dan anders dan wij? Een combinatie van voeding, beweging, sociale activiteiten, zingeving en leefomgeving maakt dat daar er opvallend veel blije en gezonde senioren leven. Wij zetten de belangrijkste conclusies van Dan Buettner op een rijtje.
Voeden, niet vullen
In Blue Zones eten de mensen volgens de voedingspyramide van Harvard, al weten ze dat zelf waarschijnlijk niet. Dat betekent: veel groenten en fruit, weinig dierlijke eiwitten, weinig toegevoegde suikers en koolhydraten, maar veel noten, zaden en peulvruchten. Bovendien stoppen ze met eten als ze vol zitten en niet ‘als het op is’. Daar kunnen wij nog wat van leren.
Lekker bewegen
Er wordt veel bewogen in de Blue Zones. Niet allerlei ingewikkelde trainingen met dure apparaten, maar ‘gewoon’ bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, zelf je deeg kneden (zonder mixer natuurlijk) als je brood gaat bakken; dat werk. Ze zijn fit, kwiek en vol levenslust. Heerlijk toch?
Zingeving
Waar wij bezig zijn met ambities, carrières, stress ervaren en vaak niet kunnen wachten op ons pensioen, heeft de bevolking in de Blue Zones werk dat ze een tevreden gevoel geeft. Stoppen met werken en ‘pensioen’ bestaat voor hen dan ook niet. De mensen doen het op latere leeftijd gewoon wat rustiger aan. Door tevreden te zijn, ervaren ze weinig stress. Wat een fijn gevoel!
Vier het leven samen
In deze gebieden horen mensen ergens bij. Bij de bevolking, bij het dorp, bij hun familie. Daardoor voelen ze zich verbonden met het grotere geheel. Doe leuke dingen en geef aandacht aan vrienden en familie. Een sociaal netwerk is dus een belangrijk ingrediënt voor een gezond en gelukkig leven.
Eenmaal terug in Nederland wil je natuurlijk dat lekkere vakantiegevoel vasthouden. Maar door onze drukke agenda’s sluipt ‘de waan van de dag’ vaak weer snel terug ons leven in. Herkenbaar? Denk dan eens terug aan deze tips. Dan word je waarschijnlijk niet ineens 110 jaar, maar leid je wel een gelukkiger en gezonder leven. En dat is het belangrijkste, toch?
× Hoe kan ik je helpen?