Zo. Dat is duidelijke taal! Maar hoe zit dit precies? We werken toch juíst altijd zo hard om deze twee dingen in balans te krijgen?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is simpelweg onmogelijk.
Je kunt niet én 60 uur per week knallen op werk, én een bruisend sociaal leven leiden, én dagelijks in de sportschool staan én een betrokken ouder en/of partner zijn. “Op alle vlakken de volle honderd procent eruit halen gaat gewoon niet, het één gaat ten koste van het ander”, zegt psycholoog en stressexpert Thijs Launspach.
De term werk-privébalans doet vermoeden dat werk en privéleven naadloos in evenwicht moeten zijn, maar dat is vaak niet realistisch.
Launspach is dan ook niet gecharmeerd van deze term. “Het gaat om het hebben van de flexibiliteit om soms het ene en soms het andere wat voorrang te geven. Als je even extra gas moet geven op je werk, moet je op een ander gebied wat gas terugnemen. En als je privéleven extra aandacht behoeft, door een extra zorgtaak bijvoorbeeld, moet je op je werk wat ruimte hebben om het wat rustiger aan te doen. Als je die flexibiliteit hebt, dan mogen dingen vrolijk uit balans zijn wat mij betreft.”
Ook Laura den Dulk, hoogleraar bestuurskunde, arbeid, organisatie en werk-privévraagstukken aan de Erasmus Universiteit, noemt het een misvatting dat de “balans” altijd 50/50 moet zijn.
“Je besteedt nu eenmaal niet evenveel tijd aan verschillende levensdomeinen. Het zijn er ook helemaal geen twee, want privé omvat weer allerlei subdomeinen. Combineren vind ik een passender woord dan balans. Niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk. De een kan ook veel meer hebben dan de ander en heeft misschien helemaal geen moeite met lange dagen.”
Als de balans meer uitslaat richting werk, is dat volgens de deskundigen geen ramp. “Het is een keuze”. Maar zorg wel dat het ook daadwerkelijk een keuze is en dat je niet geleefd wordt door je flitsende carrière.
De vraag is volgens beide experts vooral: waar voel jij je goed bij?
We geloven ook dat wanneer je veerkrachtig en vitaal bent, je makkelijker keuzes kunt maken over wat op dat moment belangrijk is, en dat je in staat bent om mee te buigen bij onverwachte veranderingen.
Verder lezen? Lees het hele artikel op intermediair.