De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer bijna op. Houd jij je goede voornemens nog steeds vol? In de eerste periode zijn ze meestal nog wel top of mind. Toch wordt vaak na een paar weken al de handdoek in de ring gegooid. Waarom zijn goede voornemens zo moeilijk vol te houden?
Te veel hooi
Gezond eten, niet meer snoepen, drie keer per week sporten, meer lezen, minder op social media en minder stressen. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat ze niet gaan slagen. Goede voornemens zijn namelijk 9 van de 10 keer véél te groot. Drie keer per week sporten terwijl je een drukke baan, een sociaal leven en een gezin hebt; elke dag een vers bereid maaltijdje stipt om 18.00; oh en je wilde ook nog meer lezen, minder snoepen èn minder tijd doorbrengen op social media. En dat allemaal zonder stress. Nou, veel succes gewenst!
It’s in the name
Misschien zit het mislukken van een goed voornemen wel in de naam: ‘voornemen’. Waarom noemen we het eigenlijk een goed voornemen en geen doel? Wees realistisch bij het opstellen van een goed voornemen. Denk je écht dat het je gaat lukken om drie keer in de week te sporten als je een druk sociaal leven hebt, je op andere vlakken wilt ontwikkelen én ook nog leuke dingen wilt doen? Begin dan liever met één keer in de week sporten, dat is een stuk realistischer en makkelijker vol te houden. En daardoor ben je sneller trots op jezelf en hoef je niet te balen of stress te ervaren wanneer het niet is gelukt. Dan hou je mooi ook nog tijd over om een goed boek te lezen.
Kleine stapjes
Daarnaast is het belangrijk om een goed voornemen concreet te maken. Het voornemen ‘ik wil minder gestresst zijn’ is erg abstract en groot. Wat je beter kunt doen, is je voornemen opknippen in kleine stukjes. Ik wil minder stress, dus wat heb ik daarvoor nodig? Minder afspraken plannen, dus één of twee avonden in de week vrijhouden. Beter mijn grenzen bewaken en nee leren zeggen. Dat klinkt al beter toch? En onthoudt, met kleine stapjes kom je er ook.
Wat zijn jouw goede voornemens dit jaar?