Deze week is het de Week van de Werkstress. Werkstress.. Wij buigen het liever om naar de Week van het Werkplezier. Hoe zorg je dat jouw medewerkers plezier in hun werk hebben én houden, zodat zij vol levenskracht en passie aan de slag gaan en met een grote glimlach de dag beginnen en eindigen? Kortom, hoe vergroot je het werkplezier van jouw medewerkers? In deze #seppinspireert leggen we uit wat werkplezier is, wat de voordelen zijn van meer plezier op de werkvloer en geven we tips om het werkplezier te vergroten.
Werkplezier
Laten we beginnen met het begrip werkplezier. Werkplezier betekent dat een medewerker met plezier, en uit zichzelf, doet wat er gedaan moet worden, en dat hij of zij energie haalt uit deze werkzaamheden. Kortom, de medewerker vindt het leuk wat hij of zij doet en voelt zich betrokken bij de organisatie.
Voordelen
Het verhogen van werkplezier heeft verschillende voordelen, voor zowel werkgevers als medewerkers. Denk als werkgever aan voordelen als minder verzuim en minder verloop, maar ook meer productiviteit en meer initiatief bij medewerkers. Ook leveren medewerkers die lekker in hun vel zitten vaak hogere kwaliteit werk. Daarnaast is het goed voor het imago van het bedrijf en zorgt het natuurlijk voor een fijne werksfeer. Ook is er een aantal voordelen voor medewerkers: ze ervaren minder stress tijdens het werk, bouwen daarmee energie op en zijn minder vaak ziek.
Tips vergroten werkplezier
Wil jij het werkplezier van jouw medewerkers vergroten? Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er bestaat geen magische formule om werkplezier binnen een organisatie te vergroten. Werkplezier is erg persoonlijk: waar de een de meeste energie haalt uit volledige vrijheid, wil de ander het liefst duidelijke kaders en aan de hand genomen worden. Het betreft dus altijd maatwerk. Wel zijn er een aantal algemene tips:
1 – Ga in gesprek
Wil je als werkgever het werkplezier vergroten bij jouw medewerkers? Ga dan eerst in gesprek, kom erachter wat voor hen werkplezier is. Vraag waar ze blij van worden en energie van krijgen, maar ook wat ze niet leuk vinden en hoeveel tijd van hun werk uit deze minder leuke taken bestaat. Maak dus samen een lijstje van de leuke en minder leuke dingen. Zijn er, indien nodig, mogelijkheden om het zwaartepunt te verschuiven?
2 – Duidelijke afspraken
Onduidelijke of vergeten afspraken, miscommunicatie en dubbel of onnodig werk: al deze dingen zorgen voor irritatie. Gelukkig kun je dit makkelijk tackelen. Wil je het werkplezier in jouw organisatie vergroten? Sta er dan op dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. En geef als werkgever hierin het goede voorbeeld: is er een deadline? Stel deze, maak ‘m kenbaar en houd je aan de afspraak.
3 – Tijd voor wat ontspanning!
Zelfs voor medewerkers die de hele dag met een glimlach rondlopen en zoveel energie uit hun werk halen, kan de boog niet altijd gespannen staan. Iedereen moet af en toe even ontspannen. Door ontspanningsmogelijkheden te faciliteren houd je je medewerkers betrokken, gezond en gemotiveerd.
4 – Investeer in vitaliteit
Werkdruk veranderen in werkplezier doe je ook door te investeren in vitaliteit, denk aan beweging en ontspanning. Dit heeft voor de werkgever enkele voordelen (bijvoorbeeld minder verzuim, hogere productiviteit, beter imago en meer omzet), maar vergroot ook het plezier voor medewerkers. Vitale medewerkers zitten lekkerder in hun vel en bewegen zich vol energie door de werkdag heen.
5 – Complimenteer
Uit onderzoek blijkt dat medewerkers het belangrijker vinden dat er waardering is vanuit hun leidinggevende, dan een salarisverhoging. Medewerkers vinden het prettig als er naar ze geluisterd wordt en dat ze zo nu en dan complimenten krijgen over hun werk en prestaties. Heeft een medewerker een taak goed uitgevoerd? Zeg het tegen hem of haar! Een compliment is voor veel medewerkers al genoeg brandstof om het werkplezier te stimuleren. Ga ook eens in de zoveel tijd het ‘goede gesprek’ aan. Bespreek wat goed gaat en waar nog verbetering in zit, maar ook waar de medewerker wel of geen energie van krijgt. Door actief en met regelmaat te luisteren naar je medewerkers blijft de sfeer goed en kun je eventueel eerder aan de bel trekken, voor het te laat is.
Wij denken graag met je mee
Het werkplezier van jouw medewerkers vergroten door in te zetten op vitaliteit? Goed idee! Lees hier hoe je jouw organisatie een stuk vitaler maakt, of kom (online) langs voor een kop koffie, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.
Extra inspiratie
Wil je nog wat extra inspiratie over welke rol jij kan spelen in het verminderen, of zelfs voorkomen, van werkstress? Luister naar de podcast ‘Van werkstress naar werkgeluk‘. In deze podcast van VGZ gaan vitaliteitsmanager Germaine Soyer van woningcorporatie Ymere en Vitaloog Klaas Koster in gesprek over werkstress en geven antwoord op vragen als: wat is werkstress precies? Wat zijn signalen dat iemand werkstress ervaart? En welke rol kan een HR-professional spelen in het verminderen of zelfs voorkomen hiervan? Het komt allemaal aan bod in deze podcast.