Scroll to top

Hoe zit het nu echt met de voordelen van ademhalings- en koudetrainingen?


15 mei 202415 mei 2024No comments

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van ademhalingsoefeningen in combinatie met ijsbad training. Volgens experts is het dé perfecte manier om je lichaam en geest te versterken. Hoe zit dat precies?

Wij vroegen Jelmer Derksen, fysiotherapeut, mede-eigenaar van Immuun.Training en Wim Hof Instructeur, het hemd (of in zijn geval zwembroek) van het lijf. Wat levert het nu écht op? Lees snel verder! Jelmer heeft ook nog een mooie kortingscode voor je… 😏

 

Hoe ben je in de wereld van ademhalings- en koudetraining beland?

Ik ben Jelmer Derksen, 29 jaar, fysiotherapeut en Wim Hof Instructeur. Sinds september 2023 ben ik trots mede-eigenaar van Immuun.Training, vertelt Jelmer. “Twaalf jaar geleden, toen Wim Hof net zijn eerste wetenschappelijke onderzoeken startte, kwam ik via collega Harry met Wim Hof in contact. Ik mocht zijn workshops en onderzoeken bij de Romei Therapie en Training van dichtbij mee maken. Dat wakkerde iets in mij aan”. Jelmer zijn eerste ontmoeting met Wim Hof was een echte eye-opener, en de workshops en onderzoeken binnen de fysiotherapiepraktijk hebben zijn passie alleen maar versterkt.

 

Hoe beïnvloeden ademhalingsoefeningen ons lichaam?

Jelmer legt uit dat ademhalingsoefeningen de sleutel zijn tot het schakelen tussen ons stresssysteem en ons ontspanningssysteem. “Onze ademhaling beïnvloedt vrijwel alle processen in ons lichaam. Van je hartslag, bloeddruk, stress, energie, ontstekingswaarden tot het immuunsysteem benadrukt hij. In een wereld vol chronische stress kan de kracht van deze technieken niet genoeg worden benadrukt.

 

Test direct hier jouw kwaliteit van ademhaling in 1 minuut! 

 

Welke ademhalingstechnieken raad je aan voor meer energie?

Voor meer energie raadt Jelmer de Tummo ademhaling aan, ook bekend als de Wim Hof ademhaling. Deze techniek geeft een enorme adrenalineboost, waardoor je meteen meer energie krijgt zegt hij. Je creëert wel een adrenaline toename van 530%! Een ochtendroutine met deze ademhaling gevolgd door een koude douche geeft je dag een vliegende start.

 

Jelmer geeft als belangrijke tip mee: Begin je dag zo vroeg mogelijk met deze oefening. Hoe later je de oefeningen plant, hoe kleiner de kans dat je ze doet. Doe ‘m dus ’s ochtends en geniet de hele dag van de voordelen. Verandering kost tijd en energie, dus geef jezelf 66 dagen om er een gewoonte van te maken. Sla je een dag over? Geen zorgen, maar sla niet twee dagen over!

 

Voor eens en altijd, wát zijn nu de voordelen van een ijsbad?

“Het brengt je in het hier en nu, helpt je stress te beheersen en geeft je een flinke dosis gelukshormonen,” legt Jelmer uit. Veiligheid staat echter voorop; hij raadt af de ademhalingsoefeningen in het ijsbad zelf te doen. “Het is belangrijk te weten dat ademhalingsoefeningen en ijsbaden afzonderlijke onderdelen zijn. Ze kunnen echter goed op elkaar aansluiten en elkaar versterken.”

Alle voordelen van een dip in het ijskoude water op een rijtje:

  • Sterker immuunsysteem
  • Verbeterd herstelvermogen
  • Betere prestaties op werk en in sport
  • Meer energie
  • Verbeterde slaapkwaliteit, rust en ontspanning
  • Grotere stressbestendigheid op het werk
  • Vermindering van (hoofd)pijn en nekklachten
  • Sterker cardiovasculair systeem
  • Geoptimaliseerd ademhalingssysteem
  • Verlichting van ontstekingen en symptomen bij: long-covid, Multiple Sclerose, Reumatoïde artritis, Sclerose, Parkinson, Astma, Sarcoïdose en vasculitis


Hoe lang duurt het voordat je de voordelen merkt?

De voordelen zijn vaak direct merkbaar. Na de oefeningen en het ijsbad voel je je de rest van de dag energieker. Dit geloof je pas als je het hebt ervaren, deelt Jelmer. Soms zijn de resultaten zelfs levensveranderend, zoals blijkt uit hun onderzoek naar Long-Covid patiënten. “Bij Long-Covid cliënten blijkt het stresssysteem van het zenuwstelsel constant geactiveerd, wat herstel belemmert en elke activiteit overbelast. Ademhalingsoefeningen helpen cliënten om te schakelen naar het ontspannings- en herstelsysteem, wat herstel bevordert en activiteiten weer mogelijk maakt. Dit heeft geleid tot geweldige resultaten, zoals een cliënt die binnen vier weken van volledige ziektewet naar volledige inzetbaarheid ging.

 

Welke praktische tip wil je delen met mensen die willen beginnen met ademhalings- en koudetraining?

Voor degenen die willen beginnen met ademhalings- en koudetrainingen, heeft Jelmer praktische tips: De eerste en belangrijkste tip is: veiligheid voorop, dus start altijd onder begeleiding. Besef daarnaast dat kleine stappen uiteindelijk tot grote veranderingen leiden, terwijl te grote stappen je juist in je comfortzone houden. Neem dus kleine, consistente stappen en doe wat bij jou past!”

 

“Hoewel het verhaal inspirerend is, kan niets tippen aan de daadwerkelijke ervaring en het gevoel dat ademhalingsoefeningen en koudetraining je geven. Dus veiligheid voorop, en ga ervoor!” sluit Jelmer af.

Voor degenen die klaar zijn om een (koude) duik te nemen, heeft Jelmer een mooie korting! Gebruik de code “IMMUUNKORTING” voor de kennismakingsworkshop en betaal €100 in plaats van €130.

 

Wil je meer informatie over ademhalingstraining en ijsbaden? Neem eens een kijkje op www.immuun.training. Of neem contact op via info@immuun.training of 06-39474521.

Wil je met je team ademhalingsoefeningen en een ijsbad opnemen in je vitaliteitsprogramma? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.

× Hoe kan ik je helpen?