Lente, hét seizoen om frisse, gezonde gewoontes aan te boren. Vind je ook niet? De zon laat zich steeds meer zien, we zijn beter gemutst en de motivatie is on fire. Dus, waar wacht je nog op? Laat die energie maar stromen! Wij geven je vijf eenvoudige tips om bewegen tot een vaste lente-routine te maken. En hey, deel ze gerust met je collega’s voor extra inspiratie!
TIP 1: Kleine stappen, groots resultaat.
Wist je dat niet de motivatie, maar de hoeveelheid moeite die iets kost, bepalend is voor het aanleren van een nieuwe (beweeg)gewoonte?
Motivatie helpt ons om in actie komen. Maar na vier, vijf dagen voelen we ons vaak al een stuk minder gemotiveerd en is het moeilijk om, bijvoorbeeld, wéér naar de sportschool te gaan.
In plaats daarvan helpt het vooral om jouw nieuwe gewoonte zo simpel en klein mogelijk te maken. Begin niet met het ambitieuze doel “ik wil vier keer per week naar de sportschool”, maar stel haalbare doelen die moeiteloos in je dagelijkse routine passen.
Dit kunnen korte wandelingen tijdens de lunchpauze zijn, de trap nemen in plaats van de lift of zelfs een snelle ochtendroutine van stretching.
Door klein te beginnen, maak je het gemakkelijker om consistent te zijn en bouw je langzaam aan een actieve levensstijl. En dit alles zonder dat er ontzettend veel motivatie voor nodig is! 😉
Welke kleine stappen ga jij zetten om meer beweging in je dag brengen? Spreek met jezelf af om dat, in ieder geval komende week, te doen!
TIP 2: Maak het leuk
Een simpele maar krachtige tip: ga voor activiteiten waar je echt plezier uit haalt. Of het nu fietsen, een potje padel, een wandeling maken in de natuur of dansen is. Zo maak maak je van bewegen geen “moetje” maar een plezierige gewoonte.
Maak het extra leuk door muziek, podcasts of audioboeken toe te voegen aan je activiteit. Een energiek deuntje of een boeiende podcast kan de perfecte metgezel zijn en je workouts interessanter maken.
Voor je het weet, kijk je uit naar die beweegmomenten en maak je van actief zijn een feestje! 💃🚴
En vergeet niet: iedereen heeft weleens een terugval. Dat is helemaal prima, zolang je er niet in blijft steken. Je kunt jezelf scherp houden met de eenvoudige regel: sla nooit twee keer over. Eén keer de sportschool missen als je meer wilt bewegen, is geen ramp. Een keertje toegeven aan een chocoladereep als je aan het afvallen bent, ook niet. Maar als het twee keer op rij gebeurt, dan is dat het startsein voor een nieuwe, minder effectieve gewoonte. Anders gezegd: een enkele terugval is niet het probleem; denken dat je het dan maar op moet geven, wel. 💪🚀
Uit welke beweegactiviteit, groot of klein, haal jij nu écht plezier? Kun je deze toevoegen in deze week?
TIP 3: Betrek vrienden of familie
Laat bewegen een sociale aangelegenheid worden door vrienden of familie erbij te betrekken.
Het liefst vrienden of familie die jouw nieuwe beweeggewoontes ondersteunen of – nog beter – al toepassen. Wist je dat het gemakkelijker wordt om positieve gewoontes aan te nemen als je je omringt met mensen die ze al omarmen?
Het kan zo simpel zijn als een wekelijkse wandelafspraak, samen een sport beoefenen of elkaar gewoon aanmoedigen om actief te blijven.
De onderlinge steun maakt het niet alleen leuker, maar ook makkelijker om vol te houden. Samen sterk! 🤝
Nodig jij je vrienden of familie uit voor een gezellige wandeling in de prachtige natuur?
TIP 4: Koppel je nieuwe beweeggewoonte aan huidige gewoontes
Meestal formuleren we onze voornemens nogal vaag: ‘Ik ga meer bewegen.’ Of: ‘Ik ga gezonder eten.’ Maar hoe zorg je ervoor dat dit niet enkel woorden blijven?
Zonder een duidelijk plan is de kans klein dat het ook daadwerkelijk lukt. Dat ontdekten de Amerikaanse pioniers van gedragsverandering, Edwin Locke en Gary Latham.
Met deze inzichten geeft Clear het volgende advies: leg vast welk gedrag je precies wanneer en waar in je dagelijks leven gaat integreren. De grootste kans op succes heb je als je het nieuwe gedrag verbindt met bestaand gedrag. Hoe specifieker, hoe beter.
Bijvoorbeeld: ‘Elke dag na de lunch reserveer ik tien minuten voor een korte wandeling buiten.’ Of: ‘Op het moment dat ik drinken pak, maak ik tien squats voor de koelkast.’ Of zelfs: ‘Bij het opstaan ’s ochtends, rek ik mij uit.’
Clear noemt dit het stapelen van gewoonten. Hierbij gebruik je een al bestaande gewoonte als trigger om het nieuwe, gewenste gedrag uit te lokken. Een concreet stappenplan dat jouw voornemens tot actie omzet! 🚀✨
Maak een overzicht van je huidige gewoontes. Dit kan zijn: opstaan; aankleden; klaarmaken; ontbijten; naar werk rijden/fietsen; koffie drinken; enzovoorts. Welke beweeggewoonte kan je aan en van deze huidige gewoontes koppelen?
TIP 5: Beloon jezelf
Om een goede gewoonte op de lange termijn vast te houden, moet je het idee hebben dat het iets oplevert. Maar hier zit een uitdaging: goed gedrag, zoals meer bewegen of sparen, geeft vaak pas later resultaat, terwijl slecht gedrag, zoals snoepen, meteen een goed gevoel geeft.
Dit verklaart waarom het eerste zo lastig is vol te houden en het laatste zo moeilijk los te laten. Clear’s gouden advies: creëer tussentijdse, directe beloningen voor jezelf.
Stel, je wilt elke dag minimaal 20 minuten naar buiten voor een frisse wandeling. Maak dan bijvoorbeeld elke keer dat je je geweest bent een lekkere kop koffie voor jezelf of trakteer je op een ontspannend bad met je favoriete badschuim. Op die manier blijf je gemotiveerd terwijl je wacht op het grotere resultaat.
Mensen die hun vooruitgang opschrijven komen verder. Dus maak je stappen zichtbaar. Gebruik bijvoorbeeld een habit tracker, een schema waarin je bijhoudt wanneer je bijvoorbeeld hebt bewogen.
Dat heeft drie voordelen: (1) het herinnert je eraan om actie te ondernemen, (2) het motiveert omdat je niet wilt stoppen met de reeks successen, en (3) het geeft voldoening als je weer iets positiefs kunt noteren. En het is ook bewijs dat je op weg bent om te worden wie je wilt zijn! 🚀💪📊
Het draait allemaal om kleine verwennerijen die jouw inzet vieren en het plezier in bewegen versterken. Dus, go ahead, jij hebt dat verwenmomentje verdiend! 🌟
Wat is voor jou nou echt een (gezonde) beloning? Bouw deze in na je bewegingsactiviteit en blijf gemotiveerd!