Scroll to top

Met deze stappen maak jij je organisatie een stuk vitaler


2 september 20202 september 2020No comments

Medewerkers maken een organisatie. Een organisatie is dus zo gezond als zijn medewerkers. Investeren in de gezondheid van je medewerkers is belangrijk, het zorgt voor minder ziekteverzuim en een grotere betrokkenheid. Maar waar begin je? Wij helpen je. Met deze stappen zorg jij voor een vitalere werkvloer.

We hebben het vaker genoemd, de huidige technologische en economische ontwikkelingen gaan razendsnel. Het is best een uitdaging om dit tempo bij te benen. Flexibiliteit en wendbaarheid komen hierbij om de hoek kijken. Maar hoe zorg je ervoor dat je een wendbare organisatie krijgt? De belangrijkste stappen zet je door ervoor te zorgen dat je medewerkers dit ook zijn. Oftewel, werken aan vitaliteit. Wanneer je goed in je vel zit, een gezonde dosis stress ervaart, dan beweeg je gemakkelijk mee. En dat is niet het enige. Je neem initiatief, toont interesse en staat open voor nieuwe ontwikkelingen.

Een vitale organisatie staat of valt dus bij vitale medewerkers. Wanneer medewerkers meer dingen doen die energie vragen in plaats van energie geven, loopt de batterij snel leeg en is optimaal presteren een hele opgave. Dat je ervoor moet waken dat medewerkers hun hoofd niet meer boven water kunnen houden, mag duidelijk zijn. Je kunt van alles doen om de vitaliteit van je organisatie te verbeteren.

 

 1. Creëer bewustzijn
  Dat bewegen goed voor je is, en roken slecht, weten de meeste mensen wel. Maar over veel andere voordelen van een gezonde leefstijl bestaat nog veel onwetendheid. Welke invloed heeft stress op je lichaam, of hoe zorg je voor een ‘growth mindset’ bijvoorbeeld. Investeer in masterclasses, workshops of online sessies met coaches, trainers of interessante sprekers en creëer bewustzijn.
 1. Stimuleer
  Sporten, fit en gezond zijn is erg belangrijk. Bij ons op kantoor is de regel: wil je ‘s ochtends later beginnen of vertrek je eerder omdat je gaat sporten, doe dat vooral! Want wij weten, regelmatig sporten, goed slapen en gezond eten zorgen ervoor dat je mentaal wel tegen een stootje kunt. Nu is het verplichten van een sportschoolabonnement misschien niet de meest handige zet, maar je kunt een gezonde levensstijl wél stimuleren. Door bijvoorbeeld te zorgen dat er een gezonde bedrijfskantine is of flexibele werktijden te hanteren, en daarmee je medewerkers de ruimte geven om tijdens werktijd te sporten.
 1. Scholing
  Een vitale organisatie bestaat niet alleen uit gezonde, maar ook uit bevlogen medewerkers. Dit laatste bevorder je door onder andere te zorgen voor voldoende uitdaging en kansen om te groeien. Biedt bijvoorbeeld scholing aan. Dit zorgt ook direct voor meer betrokkenheid. Win-win-situatie dus!
 1. Aandacht
  Alles wat aandacht krijgt groeit. Je kunt je medewerkers nog zoveel gratis sportabonnementen, workshops en gezonde smoothies aanbieden, als de leidinggevende geen echte aandacht heeft voor de medewerkers heb je als organisatie een probleem. Aandacht én waardering zijn namelijk cruciaal voor prestaties. Lastig voor een manager om aandacht en waardering te geven? Geen nood aan de man. Ook hier zijn talloze interessante workshops en coachingsessies voor die wij kunnen organiseren.

Hulp nodig bij het implementeren van een vitaliteitsprogramma of op zoek naar een sparringpartner? Neem contact op! Wij helpen je graag verder.

 

× Hoe kan ik je helpen?