Scroll to top

Vier tips om werkstress te verminderen en werkplezier te vergroten!


19 november 202025 maart 2021No comments

Het is de Week van de Werkstress. Een perfect moment om bij het onderwerp ‘werkstress’ stil te staan. Een beetje stress is oké, maar wist je dat een kwart van al het langdurig ziekteverzuim op de werkvloer komt door langdurige stress? Dat is veel! Wij geven je een paar tips om stress door werk te verminderen. Doe er je voordeel mee!

 

Beweeg, beweeg, beweeg

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder moet je om de kwaliteit van je hersenen te stimuleren – en dus stress te verminderen – na een halfuur zitten 5 minuten bewegen. Beweeg dus tussen je werkafspraken door! Sta op, ga een blokje om tijdens de pauze of bel staand. Een beetje inspanning draagt al bij aan het verlagen van werkstress.

 

Vermijd multitasken

Je hebt een oneindige to do-lijst en gaat van taak naar taak, zonder er één volledig af te ronden. Ken je dat? Dat is niet zo bevorderlijk voor je stresslevel. Liever minder taken kant-en-klaar afleveren, dan alle taken half. Het geeft je namelijk meer voldoening om een taak succesvol af te ronden. Stop daarom met multitasken. Richt je eerst op de ene taak, rond die volledig af, en ga dan over op de volgende. Zo verminder je chaos in je hoofd en dus werkstress.

 

Breng je stressgevoelens in kaart

Weet jij precies waar jouw werkstress vandaan komt? Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn. Schrijf op waar jij energie van krijgt en vooral ook wat jou energie kost. Dit kunnen gedachten, gevoelens en gebeurtenissen zijn. Of praat er met vrienden, familie, collega’s of een werkgever over. Neem iemand in vertrouwen en kijk samen naar hoe jij je werkstress kunt verminderen. Het idee dat je er niet alleen voor staat, kan al helpen.

 

Slaap je fit

Slaap! Om je fit en energiek te voelen is voldoende slaap een echte must. Je hersenen komen tot rust en je lichaam herstelt zich. Na een nacht goed slapen heb je een beter geheugen en een betere concentratie, ben je creatiever, herstellen je spieren beter na sportactiviteiten, heb je minder neerslachtige gevoelens en.. minder stress!

× Hoe kan ik je helpen?