Scroll to top

Vijf tips voor meer grip op je herfstdip


1 oktober 20201 oktober 2020No comments

Rutte en De Jonge hebben afgelopen maandag nieuwe maatregelen aangekondigd. Thuiswerken is weer de norm, publiek is niet meer welkom bij sportevenementen en de regels voor gezelschappen wordt beperkt. Weer even een stapje terug dus, net zoals begin dit voorjaar. Toch is er dit keer wel een degelijk verschil. Kijk maar eens naar buiten. Waar we in maart tijdens de lunchwandeling volop van de zon genoten, en je tot ‘s avonds laat lekker buiten kon zijn, hebben we nu te maken met regen en kou. Om 20.00 uur gaan de lantaarnpalen op straat aan omdat de zon plaats maakt voor de maan. Daarnaast heeft de herfst sowieso al de meeste invloed op onze stemming. Dit jaar versterkt corona de herfstdip, denkt psycholoog René Diekstra (Volkskrant, 2020): ‘De beleving van de wereld is nog grijzer dan in andere jaren’. Gelukkig gaat een herfstdip vanzelf weer over, en moeten we het vooral niet erger maken dan dat het is, maar we kunnen er zelf wel iets aan doen om de herfstdip iets dragelijker te maken. Daarom geven we je vijf tips, voor meer grip op je dip.


Vitaminde D-break

Vitamine D is de ‘zonvitamine’, een tekort zorgt voor vermoeidheid. Door een paar keer per week 10 tot 15 minuten zon te pakken kun je al voldoende vitamine D aanmaken om de donkere dagen door te komen. Extra pluspunt: vitamine D houdt je botten in goede conditie!


Begin de dag licht

Neem een ‘daglichtdouche’: maak zodra het licht wordt een wandeling. Dit kan je helpen om je interne klok extra wakker te schudden en zorgt ervoor dat ons lichaam cortisol aanmaakt, een hormoon dat ons wakker, aandachtig en stressbestendig houdt. Tip: een wake-up-light, dat langzaam steeds meer  licht geeft  om je te wekken, is ook een goed hulpmiddel. Opstaan wordt zo veel makkelijker!


Blijf gezond eten

Het is koud, grijs en de regen tikt tegen het raam. Verleidelijk om lekker binnen te cocoonen op de bank met iets lekkers (en vooral ongezonds) op tafel. Toch is ons advies  om veel groenten en fruit te blijven eten. Dit zorgt namelijk voor een gezonde basis, een beter humeur én een gezond lichaam.


Blijf bewegen

Ook in beweging blijven is belangrijk bij een herfstdip. Het geeft je humeur een boost en houdt je fit. Door te sporten komen er endorfines vrij, ook wel het welbekende gelukshormoon. We hoeven niet uit te leggen wat dit met je doet, toch? Buiten geen lekker weer? Geen smoes! Tegenwoordig zijn er genoeg sporten die je binnen kunt doen. Let er wel op dat je altijd die 1,5 meter afstand houdt!


Zorg voor ritme

Dit is een belangrijke, zeker nu veel van ons weer thuis aan het werk zijn. Een dagelijks ritme kan helpen om je beter te voelen, ook al is dat niet altijd makkelijk met onregelmatige werktijden. Probeer alsnog regelmatig te eten en te slapen.

 

Een ding is zeker, deze situatie eist weer wat van onze veerkracht. Belangrijk is om niet te vergeten de positieve kanten in te zien, de herfst heeft namelijk ook zo z’n charmes. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen hoe lekker de herfst ruikt of hoe mooi de zonsop- en zonsondergangen zijn? En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige landschappen en de verschillende kleuren bladeren die je in het bos tegenkomt. Alleen daar al bewust naar kijken en van genieten helpt deze herfstdip al dragelijker te maken, toch?

 

 

× Hoe kan ik je helpen?