Dit is een vraag die wij vaak te horen krijgen. Een logische vraag, vinden wij. Maar wel eentje die best lastig te beantwoorden is. Waarom? Omdat de gemiddelde bestuurder graag keiharde cijfers wil, de return on investment. Dit kun je berekenen, maar is dat een goed antwoord op de vraag? Wij denken dat vitale medewerkers méér zijn dan alleen het ziekteverzuimcijfer. Maar of het iets oplevert? Zeker weten! Wij vertellen er je in deze blog alles over. Al dan niet wetenschappelijk bewezen, maar ook dit telt. Toch?
Wat is vitaliteit?
Voordat we dieper induiken op de vraag wat vitale medewerkers opleveren, staan we kort stil bij het begrip ‘vitaliteit’. Wat is vitaliteit? Als je Googelt lees je er van alles over. ‘Gezondheid’ komt vaak naar voren. Voor ons gaat vitaliteit verder dan ‘gezondheid’. Het gaat om levenskracht, het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.
Meer dan dat
We weten nu wat wij verstaan onder vitaliteit. En dus ook wat we bedoelen met vitale medewerkers, namelijk medewerkers met levenskracht. Als we onderzoeken wat vitale medewerkers opleveren kunnen we kijken naar alle keiharde cijfers. Cijfers van verzuim, werkvermogen, veiligheidsincidenten en betrokkenheid. Dat kan, is ook niets mis mee. Zo lezen we in een onderzoek van TNO dat een goed vitaliteitsbeleid de positieve werkhouding van medewerkers stimuleert, en laat een onderzoek van WHO (World Health Organization) zien dat investeren in vitaliteitsbeleid zorgt voor een 27% lager ziekteverzuim. Mooie cijfers, maar volgens ons gaan we hier voorbij aan wat het medewerkers nu écht brengt. Iets dat heel lastig in cijfers uit te drukken is.
Het mooiste resultaat
De mooiste resultaten van een vitaliteitsprogramma zijn de effecten die je voelt, opmerkt en ervaart door mee te doen. Dingen als trots zijn op jezelf, lekker in je vel zitten, het teamgevoel, de voldoening bij het behalen van doelen en het fijne gevoel door samen met je collega’s de juiste dingen te doen. Dit soort emoties en de kracht van beleving laten zich slecht meten maar zeker nadrukkelijk aanwezig. De mentale veerkracht die ontstaat wanneer je je fit en vitaal voelt, vertaalt zich op de werkvloer naar enthousiaste, flexibele medewerkers. Medewerkers die uitdagingen en vernieuwingen met beide handen aanpakken, hun nek uitsteken, in plaats van krampachtig vasthouden aan hoe het was of mijmeren over vroeger.
Dit is het juiste moment!
Besef dat je met jouw mensen echt goud in handen hebt. Investeren in vitale werknemers is investeren in de vitaliteit van je bedrijf. Kortom, hoogste tijd om vanuit goed werkgeverschap vitaliteit en duurzame inzetbaarheid (nog hoger) op de agenda te zetten.
Verder praten over de kracht van een vitaliteitsprogramma? Neem contact op! Wij komen graag langs.