Scroll to top

Weten hoe het écht gaat?


3 maart 20223 maart 2022No comments

Hoe gaat het met je? Veel mensen antwoorden ‘goed’. ‘Druk!’, is ook zo’n antwoord dat je vaak hoort. Wanneer geven we nog echt, eerlijk en ongefilterd, antwoord op de vraag hoe het met ons gaat? Vragen naar hoe het met iemand gaat, is niet hetzelfde als vragen naar hoe iemand zich ècht voelt. Praten over mentale gezondheid is, zeker op de werkvloer, belangrijk. Het taboe over praten over mentale gezondheid op het werk neemt gelukkig af. Uit een onderzoek van de Kaiser Family Foundation blijkt dat 76% van de Amerikanen op de arbeidsmarkt op zoek zijn naar werkgevers die speciale zorg voor mentale gezondheid aanbieden. Een werkomgeving die het mentale welzijn bevordert, is niet alleen positief voor je medewerkers, maar ook voor je organisatie.

Zo ga je een gesprek aan

Als iemand eenmaal het woord neemt en iets persoonlijks met je deelt, dan wil je er natuurlijk als leidinggevende voor diegene zijn. Maar wat doe en zeg je nu precies op zo’n moment? Tip, ga naar buiten! Het gesprek aangaan over mentale gezondheid kun je het beste doen in de buitenlucht, ver weg van het bureau. Probeer écht te luisteren naar de ander. Vaak zijn we al bezig om ons eigen deel van het gesprek in te vullen, zonder echt goed stil te staan bij wat de ander zegt. Geef de ander de ruimte om zijn verhaal te doen. Je kunt tijdens het gesprek gebruikmaken van een aantal ezelsbruggetjes:

1. Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander
Is iets niet helemaal duidelijk? Of heb je aan een halve zin eigenlijk wel genoeg? Vul niets in voor de ander en ga er nooit vanuit dat je al weet wat de ander vindt of voelt. Laat de ander uitpraten en vraag door.

2. Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen
Luister aandachtig naar de ander en vat het verhaal af en toe samen om te controleren of je het goed hebt begrepen. Stel open vragen om aan te geven dat je geïnteresseerd bent en het beter wilt begrijpen.

3. Laat OMA thuis: hou Oordelen, Meningen en Adviezen voor je
Luister met een open houding naar de ander en houd je eigen visie voor je. Op die manier luister je om te begrijpen en niet om te reageren.

Hopelijk denk je bij een volgende gesprek nog eens terug naar oma, LSD of NIVEA. Hoe vaak vraag jij hoe het met iemand gaat en luister je dan ook echt?

× Hoe kan ik je helpen?