Scroll to top

Winter is coming


27 oktober 202127 oktober 2021No comments

Winter is coming! Dit weekend mag de klok weer een uur terug. Dat betekent een extra uurtje slaap, maar bij sommigen zorgt het ook voor vermoeidheid, slecht slapen en een slecht humeur. Niet fijn! Dat komt allemaal omdat onze biologische klok in de war is.

Volgens Koko Beers, slaapexpert bij de Hersenstichting, heeft het wisselen van winter- naar zomertijd en weer terug gevolgen voor de gezondheid. “Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd het beste is voor de volksgezondheid. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig,” aldus Beers.

De biologische klok is belangrijk voor je slaapkwaliteit, je slaapduur en om je fit te voelen overdag. Op korte termijn heb je genoeg slaap nodig om bijvoorbeeld te kunnen leren, maar ook voor een beter geheugen en een goed humeur. Op langere termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem.

Slaap-lekker-tips

Om sneller te wennen aan de nieuwe tijd hebben we 5-slaap-lekker-tips voor je.

  1. Ga twee dagen voordat de wintertijd ingaat een half uur later naar bed dan normaal. Een dag van tevoren ga je een uur later dan normaal slapen. Op deze manier wen je sneller aan het nieuwe ritme.
  2. Is de wintertijd ingegaan? Ga in de eerste week van de wintertijd iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd op. Deze regelmaat zorgt ervoor dat je biologische klok sneller op orde is.
  3. Zorg ervoor dat je ’s avonds in een donkere slaapkamer slaapt, maar ’s ochtends wakker wordt met licht. Gaat je wekker al voordat het buiten licht is? Een daglichtlamp kan je helpen om beter in slaap te komen en helpt je om fijner wakker te worden.
  4. Zorg voor voldoende ventilatie en een prettige temperatuur in je slaapkamer. Veel mensen slapen beter als het niet te warm is in de slaapkamer.
  5. Zorg voor een slaapritueel. Bijvoorbeeld: Zorg ervoor dat je een uur van tevoren offline gaat door je telefoon en laptop weg te leggen. Dim alvast je lichten, poets je tanden en leg je kleding voor de volgende dag klaar. De laatste 20 minuten voordat je echt gaat slapen gebruik je om in je slaapkamer te lezen, mediteren of ontspannen. Op deze manier leert je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Slaap lekker!

× Hoe kan ik je helpen?